Ademtherapie

De adem is onomstotelijk verbonden met houding en beweging. Ga maar voor jezelf na dat je adempatroon zich aanpast aan je aktiviteiten, als je hardloopt is je adem anders dan wanneer je een boek leest. Funktioneel is dat de adem zich kan aanpassen aan de houding, zich kan aanpassen aan de situatie. Adem is onderdeel van het dagelijks leven geïntegreerd in het houdings-en bewegingspatroon.
Veel klachten aan het houdings-en bewegingsapparaat ontstaan doordat er geen evenwicht is tussen belasting en belastbaarheid, je raakt uit balans, je verliest je flexibiliteit en veerkracht in je lichaam. Klachten kunnen toenemen, je krijgt pijn, je krijgt last van stijfheid, je gaat je houding onbewust aanpassen. Pijn kan je adem, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. Dit kun je een tijdje volhouden maar op een gegeven moment is de maat vol. Er kan sprake zijn van overspanning. Veel uitspraken in ons taalgebruik refereren naar het feit dat je uit balans bent of dat je lichaam het eigenlijk niet meer aankan : veel aan je hoofd hebben, kiezen op elkaar, veel op je nek/schouders nemen er onder gebukt gaan, jezelf in bochten moeten wringen.
De funktionaliteit van bewegen verslechterd en dit heeft tevens zijn invloed op de kwaliteit van het ademen.

Adem bewust

Binnen de adem-en ontspanningstherapie wordt er gezocht naar een instructie vorm waarbij voor de cliënt een duidelijk en concreet waarneembare ontspanning ontstaat. Bewustwording is voorwaarde voor verandering.  Wat met spanning buiten het bewustzijn wordt gehouden, wordt met ontspanning binnen het bewustzijn gebracht.

Instructies kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn. Ze zijn in principe voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. 

Belangrijk is wat de aard van de ontspanningsreactie is, is het lichamelijk of mentaal, betreft het de bewegingskwaliteit of de adem. Waar treden veranderingen op.

Oefenen en creëren van rustmomenten is heel belangrijk om het lichaam de gelegenheid te geven zich te herstellen en uiteindelijk weer een dynamisch evenwicht te scheppen tussen belasting en belastbaarheid. Funktioneler ademen kost weinig energie, gaat bijna moeiteloos als vanzelf. 

Een aantal uitspraken van cliënten die adem- en ontspanningstherapie hebben gevolgd:

  • " mijn ademen is voller, rustiger, vrijer en ruimer geworden. "
  • " bijzonder om te voelen dat oefeningen zo een impact kunnen hebben. Sinds ik gestart ben met de therapie ben ik mezelf veel meer bewust van mijn gevoel in mijn lichaam. Ik kan verschillen beter aangeven en voelen en ben gewoon zo op de dag even bewust van wat ik bij mezelf voel of waarneem."
  • "..... het is een tijdje geleden dat ik bij je in behandeling ben geweest. Ik wil je via dit mailtje laten weten dat ik veel aan je tips heb. In deze drukke tijd op mijn werk, merk ik dat ik veel spanning opbouw in mijn lijf. Zojuist heb ik weer eens de CD opgezet, het heeft me ontzettend goed gedaan. Niet alleen mijn spieren, maar ook mijn gedachtenstroom komt tot rust. Het doet me goed..............". 

De adem- en ontspanningstherapie wordt in onze praktijk als zelfstandige methode toegepast, maar kan ook uitstekend geïntegreerd worden binnen de ( psychosomatische ) oefentherapie. 

Indicaties:

  • Spanningsgerelateerde problemen zonder een specifieke lichamelijke oorzaak zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen.
  • Psychische problemen, vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking
  • Funktionele problemen van houding, zoals rug-nek-schouderklachten, chronische pijn.
  • Spanningsproblemen met een specifieke lichamelijke oorzaak zoals klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendig orgaan problemen.


De Ademtherapie wordt binnen het oefentherapeutisch handelen geïntegreerd en als zodanig bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

De vergoeding voor de oefentherapie is per aanvullende verzekering verschillend, u kunt deze informatie halen uit uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

 

Artikel over ademhaling uit de Volkskrant lees je hier

 

Contact